Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish

Så här spelar du pickleball!

Pickleball är den "nya" racketsporten och mycket troligt en blivande stor folksport! Det är enkelt att börja spela och via denna korta guide vill vi hjälpa dig som är ny att komma igång.

Pickleball är superroligt och det är enkelt att komma igång. Sporten passar alla, både ung och gammal. Har du inte redan börjat spela så gör det nu!

Grunderna inom pickleball

Pickleball spelas på en bana som är 13,4 x 6,1 meter. Det är exakt samma mått som ytterlinjerna på en badmintonbana. Banan delas i mitten av ett lågt nät och man spelar med pickleballrack och en pickleboll.

Varje spel inleds med en serve och serven slås diagonalt över nätet till och in i motståndarens serveruta. Spelaren som slår serven måste stå bakom baslinjen och serven måste slås med en underhandsrörelse.
Både serven och servereturen måste studsa innan man får returnera bollen men från och med det 3:e slagen får man börja slå bollen på volley. En bra minnesregel när det gäller just denna serveregel för dig som är ny inom pickleball kan vara "Snäll - Snäll - Match!".

Detta gör att spelet kommer igång på ett bra och enkelt sätt.

Den främre delen av varje planhalva, d.v.s. ytan mellan nät och till servelinjen, är en "non volley zone". Det betyder att i den rutan får man aldrig slå något volleyslagutan man måste alltid låta bollen studsa först. Man får inte heller vidrör NVZ-linjen när man slår ett volleyslag eller fullfölja rörelsen efter ett volleyslag så att man trampar in i zonen. 

Bollen slås sedan fram och tillbaka över nätet tills en spelare misslyckas med att returnera bollen korrekt.

Poäng och serveordning

I pickleball räknar man oftast poäng först till 11 och man måste vinna med minst två poängs marginal. Till skillnad från många andra racketsporter så kan man bara vinna poängen på egen serve.

I singel så markerar servaren sin egen poäng och ska serva från höger ruta vid jämna poäng (0, 2, 4, osv.) och vänster ruta vid udda poäng (1, 3, 5, osv.). I singel går servrätten över så fort man förlorar en boll.

Vid förlorad boll i dubbel går serve över inom laget och först när servare nummer 2 har förlorat bollen vid sin serve går serve över till motståndarlaget. Ett viktigt undantag är att det lag som börjar med serve får bara en serve inom laget. Kortfattat kan man säga att det lag som börjar med serve i gamet börjar alltid med servare nummer 2.

Den person som slår lagets första serve i matchen markerar laget poäng (vid jämn poäng står den spelaren till höger och till vänster vid udda poäng när laget servar)

När man vinner över serverätten i dubbel börjar alltid den spelare som spelar till höger just då. Den spelaren slår serven ifrån höger ruta för att sedan byta serveruta om laget vinner bollen och tar poäng.
Om ert lag förlorar bollen och servern går över till servare nummer två inom laget så får den personen serva från nuvarande position för att sedan på samma sätt byta serveruta varannan boll.

Poängställningen sker i nummer om tre i dubbel och mixed. Först anges servande lags poäng, sedan servemottagarens poäng och sist anges vem inom laget som har serve. Vi tar ett exempel på en poängställning ”4-7-2” vilket innebär att servande lag har 4 poäng, motståndarlaget har 7 poäng och det är servare nummer 2 som ska serva. Det här kanske känns lite krångligt i teorin men väl på planen så blir det enklare och faller ofta in ganska naturligt när matchen kommer igång.


För- och nackdelar med pickleball

Fördelar: Enkelt, roligt, socialt, låg startkostnad, kan ge tuff träning men också enkel att anpassa, passar ALLA!
Nackdelar: Det är svårt att sluta spela...

Vill du börja spela?

Nybörjarrack

599:-

Smashify EZY är ett perfekt rack för dig som vill börja spela och vill ha prisvärd kvalité.

Racket har en tålig 10 mm kärna som ger dig mycket hjälp i början av din pickleballkarriär!

Tävlingsrack

1399:-

Vill du satsa direkt från start så rekommenderar vi att du skaffar Smashify AIR.
Paddeln är utvecklad med en kolfiberyta för att ge dig ett lätt rack och extremt mycket känsla.
USAPA godkänt för tävling och turneringar på samtliga nivåer!

Startset

3995:-

Med detta startpaket kommer du enkelt igång med eget spel!Setet innehåller 1 st portabelt nät, 4 st Smashify EZY och 1 st 3-pack bollar.
Det portabla nätet levereras i en smidig transportväska och man monterar enkelt både upp och ner nätet  på bara någon minut.